5 tips om afscheid te nemen van bso kinderen

Gisteren mogen ontvangen, een afscheidscadeautje van een van de kinderen op mijn werk bij de bso. Ze is al 10 en oud genoeg om eigen stappen te ondernemen. Als bedankje voor alle jaren opvang heeft ze zelf een plan bedacht om afscheid te nemen en in fases alle spullen gebracht. Eerst de plantjes, toen de potjes.
Gisteren heeft ze (samen met haar vader) met zoveel mogelijk geduld, staan wachten op de collega’s die langzaam binnen kwamen.
Om 18:20 uur werden we allemaal bij elkaar geroepen en heeft zij ons aangesproken, de hele groep volwassenen (10 man). Haar vader stond achter haar en heeft haar het woord laten doen. Voor de fijne tijd die ze hier gehad heeft, heeft ze voor iedereen een plantje in een door haar beschilderd potje.

Moeite mee

Vol bewondering stond ik naar haar te kijken. Zichtbaar nerveus en vol in haar kracht. Ze doet het toch maar even, een plannetje bedenken, uitvoeren en vervolgens een groep volwassenen aanspreken om ze te bedanken. Hoe bijzonder is dat? Ik bedoel, dat zijn dingen waar ik nu nog steeds moeite mee heb.

Kopje thee

Als altijd nodig ik ook haar uit om af en toe eens een kop thee te komen drinken, als ze zin heeft natuurlijk. Een gebaar wat ik altijd maak en altijd meen. Waarvan ik stiekem weet dat de kans klein is dat we elkaar op die manier weer zien.
In het verleden is het een enkele keer gebeurt dat een van de kinderen na een maand of 2 ineens op de stoep stond. Dat waren vaak kinderen die dat later ook nog wel volhielden, omdat ze zich nog steeds verbonden voelden met een van de collega’s of de bso.

Beladen moment

Elk jaar rond deze tijd is het weer zover. Kinderen die afscheid nemen op de bso, omdat ze

  • oud genoeg zijn om meer vrijheid te krijgen en verantwoordelijkheid te dragen, of
  • naar de middelbare school gaan, of
  • om een andere reden, zoals bijvoorbeeld verhuizen en emigreren

En elk jaar blijft dit een beladen moment, want je ziet de kinderen van de groep groter worden en zelfstandiger. Sommige ken je misschien al 8 jaar en in alle jaren maak je veel met ze mee. En dan ineens is daar het moment dat ze uitvliegen en doorgaan naar een volgende fase in hun leven.

5 tips om afscheid te nemen

  1. Laat ze hun moment pakken om afscheid te nemen zoals zij willen: overleg met hun
  2. Geef ze een extra dikke knuffel of een high five als dat beter past (bij het kind/jezelf)
  3. Als je een kleine anekdote weet over het kind, geef het dan mee op een kaartje of vertel het
  4. Leg een klein cadeautje klaar om mee te geven; het is fijn voor jou om iets te kunnen geven en voor het kind is het prettig om iets te ontvangen. Er is aan hem/haar gedacht
  5. Erken dat het soms pijn doet om afscheid te nemen, bij het kind en ook bij jezelf. Een traan is echt niet verkeerd, als die er is natuurlijk 😉

Wil je meer weten?

Lees dan mijn blog over afscheid nemen van kinderen voor ouders. De zomervakantie staat weer voor de boeg en dan is het weer wennen geblazen. Nieuwe ritmes, geen start op school maar op de bso, nieuwe gezichten etc. Voor een kind van 4 of 5 jaar kan dit lastig zijn en kun je als ouder of PM-er hier wel wat steun bij gebruiken.