Geef de juf een kus

Gelukkig wordt het iets minder, maar zeker in de tijd dat ik nog op het kinderdagverblijf werkte, zeiden ouders vaak tegen hun kinderen bij het gedag zeggen “Kom geef de juf een kus!”

Later werd dit steeds vaker een knuffel. En of het kind dit nou wel of niet wilde doen, dit was gewoon wenselijk gedrag wat van hem of haar verwacht werd.

kusjes @ Jessy Kindercoach

Omdat het zo hoort

Je herinnert je ook vast wel een oma die wilde dat je haar zoen gaf, waar jij geen behoefte aan had. Of iemand die je ongevraagd een knuffel gaf toen je klein was. Een soort ongeschreven regel, dat het normaal is om daar altijd maar gehoor aan te geven. Het hoort zo en we krijgen dat bijna allemaal met de paplepel ingegoten.

Jouw lijf, jouw grenzen

Dat is wat je je kinderen mee wilt geven en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Een kind moet zijn of haar eigen grenzen leren kennen en uiten. Wat vindt het fijn en wat niet. Ze hebben het recht om dit te leren en te uiten.

Stel jezelf eens de volgende vragen en ga hierover in gesprek met je kind:

  • Welke manieren zijn er om iemand te begroeten?
  • Wanneer geef je iemand een kus of een knuffel en waarom?
  • Geef je dat aan iedereen of alleen iemand die jou dierbaar is?
  • Hoe geef je die persoon dan een kus, op de mond of op de wang?
  • Zeg je wel eens nee tegen iemand en hoe doe je dat dan?

Stel je niet aan

In het voorbeeld waar ik mee begon, zag ik vaak dat kinderen hier heel verschillend op reageerden. Sommige kinderen doken in mijn armen, gaven me een knuffel en soms zelfs een kus. Dat kwam ongeveer uit hun tenen, wat ik altijd heel bijzonder vond.

Er waren ook kinderen die hier meer terughoudend op reageerden. Waarop ouders, de kinderen aanmoedigden om het juist wel te doen. Soms werden ze letterlijk bij de arm genomen en naar me toe geduwd. “Kom op stel je niet zo aan”

Wat jij wil

Hier was ik soms zo door overdonderd. Kinderen die worden “gedwongen” om heel intiem afscheid te nemen. Dat ging zo in tegen alles waar ik voor sta. Kinderen krijgen op deze manier de boodschap mee, dat hun grenzen ondergeschikt zijn aan die van volwassenen.

Elk mens, groot of klein hoort hierin een eigen stem te hebben, waar wij allemaal naar hebben te luisteren. Mijn reactie was en is nog vaak in de trant van: “ Pietje, jij mag kiezen wat jij wil. Een high five vind ik prima en zwaaien ook. Daar ben ik net zo blij mee. Jouw lijf, jouw keuze”

Passend

Natuurlijk vind ik het geweldig, wanneer een kind vol overgave een knuffel komt geven. Ik kan daar echt door ontroerd raken, zeker als het echt uit het kind zelf komt.

Een kus daar had ik zelf altijd moeite mee gehad, dat vind ik nog steeds iets intiems, iets voor je partner of in ieder geval iemand die heel dichtbij je staat.

En ik was altijd bijzonder geraakt door kinderen, die hierin hun eigen keuze probeerde te maken. Ze keken meer naar wat er bij hun zelf paste en hoe ze me dan uiteindelijk ook begroette, was volledig in overeenstemming met wat zij zelf prettig vonden. Het paste.

Iedereen heeft er recht op

Leer je kinderen, van jongs af aan, aan te geven wat ze wel en niet prettig vinden. Ze hebben daar recht op. Dit filmpje van Fonds Slachtofferhulp kan je hierbij ondersteunen. Kijk er eerst zelf even naar, voordat je hem samen met je kind(eren) bekijkt en bespreek hem na.

Filmpje uit 2017 van Fonds Slachtofferhulp

Tips voor jou

In dit artikel van Ouders van nu, vind je handige tips om aan te sluiten bij de leeftijd van je kinderen. Lees hier hun artikel over seksuele voorlichting