Geen baby brain, maar december brain

Alsof er een knop om werd gezet. Afgelopen maandag waren de kinderen al niet meer te houden. De dag na Sint Maarten. Ze hadden de dag er voor kilo’s snoep opgehaald en al veel gesnoept. Sommige hadden ook stiekem snoep meegenomen in hun zak. (zou ik ook gedaan hebben)

Afspraken over het in je zak laten van snoep, waren natuurlijk gedoemd om te mislukken. Dit werkt als een enorme magneet, zeker als je het niet mag. Sommige kinderen hadden zich verstopt en andere namen daar niet eens de moeite voor. Al herkauwend zaten ze op een skatebord: “Nee hoor ik heb niks in mijn mond. Echt niet”

Stuiterballen

Rennend, gillend over het plein en luidkeels zingend, grommend en gekke bekken trekkend. Als stuiterballen op adrenaline kwamen ze de dag door. Gekkenhuis.
Het Sinterklaas journaal is begonnen en morgen komt hij aan in Nederland. Naarmate de week vordert, stijgt de thermometer met spanning

Prikkels en verwerken

Alle prikkels die kinderen opdoen, moeten er ook weer uit. Spanning vasthouden zorgt voor alleen maar meer spanning. Voor je het weet hoor je jezelf alleen nog maar roepen: “Stop daarmee! Hou daarmee op. Niet rennen, doe dit niet….” etc. Hier zal het zeker niet gezelliger van worden in huis. Daarom een paar kleine tips:

 • Geef ze de ruimte om hun energie kwijt te kunnen
 • Neem ze mee naar buiten, de natuur in. Het helpt jou en je kinderen om prikkels los te laten, die je allemaal hebt opgedaan
 • Doe iets actiefs, zoals een balspel, tikspel of verstoppertje
 • Bouw momenten in van rust, denk aan voorlezen of samen lezen of een klein spelletje doen
 • Soms is een beeldscherm ook prettig, maar let op; ook dat zijn prikkels die verwerkt moeten worden!!!
 • En vergeet vooral jezelf niet

Tip

Laat kinderen (0 – 100 jaar) krassen op papier. Laat ze alle kleuren gebruiken die ze willen op een groot vel papier. Geen spelregels, gewoon lekker krassen, buiten de lijntjes zoals we eigenlijk geleerd hebben. Doe lekker mee. Voel wat het met je doet en kijk eens naar je kind. Wat zie je bij hem of haar?

Tip van Natascha Bruti van Thee met Koekjes

Uitdaging

Dit is een tijd van activiteiten, versieringen, spanning en beleving. Daarom wil ik je uitdagen om na te denken over welke vorm en hoedanigheid dit bij jullie thuis of in de kinderopvang inneemt.

 • Waar komen kinderen in aanraking met prikkels?
 • Hoe vaak zitten ze er midden in?
 • Hoe ziet dit eruit?
 • Zijn er voldoende rustmomenten of vallen de kinderen van de ene beleving in de andere?
 • Zou je hier iets in kunnen of willen veranderen of ben je eigenlijk wel tevreden met hoe het verdeeld is?

Ik ben heel benieuwd naar je ontdekking en of je hier iets aan hebt. Laat het me weten.

Voor meer tips lees ook mijn blog Eindejaars- prikkels

Veel plezier zaterdag met de intocht van Sinterklaas.

Ik ben heel benieuwd naar je ontdekking en of je hier iets aan hebt. Laat het me hieronder weten.

Voor meer tips lees ook mijn blog Eindejaars- prikkels

Veel plezier zaterdag met de intocht van Sinterklaas.