Ik maak het verschil (deel 1)

Het is de week tegen Kindermishandeling. Het thema is “Ik maak het verschil.” Omdat het een belangrijk onderwerp is en vaak beladen, wil ik je deze week laten zien, hoe jij een verschil kan maken. Of je met kinderen werkt of niet.

Signalen

Alles begint met signaleren. Het is namelijk het eerste wat je doet. Je ziet iets of er gebeurt iets, waardoor je een gevoel krijgt dat er iets niet (helemaal) klopt. Dit doe je door middel van je zintuigen, kijken, ruiken en voelen.

Het is ook meteen een lastige, want wat zie je nou eigenlijk en waar let je op? Waarom krijg je dat “onderbuik”gevoel? En klopt het wel wat je ziet of voelt?

Kinderen laten namelijk niet zomaar iets zien of horen. Soms kan een kind in gesprek wel iets laten vallen, waardoor je getriggerd wordt, maar meestal zal je iets zien waardoor je een onderbuik gevoel krijgt.

Niet altijd zichtbaar

In eerste instantie denken we vaak bij signalen van kindermishandeling aan bijv. blauwe plekken en een gebroken arm. Dit zie je immers duidelijk. 

Maar er zijn ook andere vormen van mishandeling, zoals verwaarlozing en getuige zijn van huiselijk geweld. Signalen zijn in deze gevallen niet altijd meteen zichtbaar, maar dat worden ze in verloop van tijd wel. Dit zijn vormen van mishandeling, waar kinderen langdurig psychisch en fysiek flink onder lijden.

Tip

Als je denkt iets te zien of je hebt een onderbuik gevoel, dan heb ik hier een paar tips voor je

  • Schrijf kort op wat je opvalt: Wat zie je, hoor je en/of ruik je? Met een datum en tijd erbij.
  • Zorg dat je niet alleen kijkt, samen zie je meer. Overleg met iemand die je vertrouwt bijv. een vriend(in), of een collega, een aandachtsfunctionaris of je leidinggevende.
  • Veilig Thuis bellen voor advies kan en mag altijd!!  Of je nu privé iets ziet of als professional. Zij geven je tips over hoe je iets kan aanpakken. En nee, het is niet meteen een melding.

En onthou, dat lang niet alles onder kindermishandeling valt. Dus probeer altijd met een open mind te kijken naar de situatie en wat je daadwerkelijk ziet.

Veilig Thuis             0800 – 2000                    (gratis én 24/7 bereikbaar)

Waarom doe ik dit?

“Iedereen kan iets betekenen voor een kind dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. Zelfs een klein gebaar kan een groot verschil maken. Door te delen wat jij doet als je je zorgen maakt om een kind, moedig je anderen aan ook iets te doen. “
Bron: https://www.weektegenkindermishandeling.nl/

Dit is waarom ik dit met je deel. Mooier kan ik het niet uitleggen. Ik hoop je met deze en de komende blog’s uit te dagen, om te durven kijken en je onderbuikgevoel serieus te nemen. Zonder meteen een oordeel te vellen.

Liever 10x teveel gekeken, dan 1x te weinig.

Heb je vragen of wil je reageren?

Laat gerust hieronder een reactie achter. Liever via mail? Dat kan natuurlijk altijd jessy@coachjessy.nl  

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens naar mijn  Blog In de week tegen kindermishandeling 2017

Graag tot morgen, bij deel 2. Dan laat ik je een filmpje zien, wat vooral voor de professionals onder ons belangrijk is om te weten. Namelijk de veranderingen in de meldcode.