Ik maak het verschil (deel 3)

Daar zijn we weer. Dag 3 in de week tegen Kindermishandeling. Vandaag starten we met een korte terugblik op de afgelopen 2 dagen en beschrijf ik 4 belangrijke aspecten in het hele proces:

  • Moed
  • Kijken
  • Samen werken
  • Loyaliteit

Wat hebben we al gehad?

Maandag hebben we het gehad over signalen die je kan opvangen, hoe je die in kaart brengt en wie je dan kan benaderen, zoals Veilig Thuis.

Gisteren hebben jullie een heel kort filmpje kunnen zien over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Iedereen die met kinderen werkt, zoals bijvoorbeeld de kinderopvang, kinderartsen en coaches, is verplicht om hiermee te werken. Hier worden we regelmatig over opgefrist, zodat we hier zo “gemakkelijk” mogelijk kunnen werken.

Moed

Ik zeg gemakkelijk, maar dit is natuurlijk een onderwerp dat iedereen raakt. Of je hier nou wel of geen ervaring mee hebt. Voor mensen thuis in privé setting , maar ook voor professionals die hierin getraind zijn. Er is altijd een flinke portie moed voor nodig om een stap te maken.

Kijken

Dus waar kijk je nou eigenlijk naar? Gedrag. Is een kind overheersend aanwezig of veel alleen en stil? Hoe reageren ouders op het kind en andersom? Kijk vooral eens serieus naar waar je een onderbuik gevoel bij krijgt. Wanneer heb je dat? Wat gebeurt er dan? Hoe vaak zie je het? Is het iets wat jij ziet of iets wat je van anderen hoort? En waarom roept dit iets bij jou op?

Samen werken

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, trek er iemand bij!! Doe dit niet alleen. Dan bedoel ik natuurlijk niet al je vriendinnen op het schoolplein, want dan wordt het heel groot. En dat is voor niemand prettig, of er nu wel of niet iets aan de hand is.

Betrek er iemand bij, die je hiermee vertrouwt. Heb je die niet in de buurt, bel dan met Veilig Thuis 0800 – 2000 Samen zie je meer en weet je meer!

Loyaliteit

Soms kan een luisterend oor al voldoende zijn, dan kan je al een verschil maken. Of een plek waar een kind even niets hoeft te verantwoorden of uit te leggen, een plek waar hij gewoon welkom is, no matter what.

Je hoeft echt niet als een waakhond overal bovenop te zitten en dingen te veranderen. Kinderen zullen namelijk altijd loyaal zijn aan hun ouders, hoever dat soms ook kan gaan! En hoe meer jij laat doorschemeren dat hun ouders “fout” zijn, hoe sneller zij zich afsluiten.

Vergeet nooit dat ouders geen kwade intentie hebben, maar soms “simpelweg” de middelen niet hebben om anders te  kunnen handelen. Soms kan een klein steuntje van iemand al een groot verschil maken. Net genoeg om het anders te doen.

Laat gerust hieronder een reactie achter. Liever via mail? Dat kan natuurlijk altijd jessy@coachjessy.nl  

Wil je meer lezen over dit onderwerp?  

Tot morgen