Naar groep 8

De zomervakantie is begonnen en over een aantal weken ga je naar groep 8. Een grote stap, want dit jaar bereid je je voor op de middelbare school. Dit is het jaar dat je moet laten zien wat je allemaal geleerd hebt op de basisschool.

Alle vaardigheden worden getoetst en de executieve functies (sorry, een heel duur woord) die je ontwikkeld hebt, zul je meer inzetten. (je hoeft ze echt nog niet allemaal onder de knie te hebben hoor, maar ze helpen je wel verder)

Mijn groep 8

..was spannend, erg leuk en ook een beetje pijnlijk.
Mijn lijf ontwikkelde zich enorm snel en daardoor voelde ik me lang, onhandig en niet altijd moeders mooiste. Zo kreeg ik vet haar, puistjes en enorme voeten, wat een geweldig mikpunt was voor pesten.

Afscheid nemen van vriendinnen

Ik had een aantal lieve vriendinnen, zoals Marieke, Iris, Femke, Eva, Rozemarijn en Mireille. Elke pauze was het lachen gieren brullen, totdat het besef kwam dat we aan het eind van het jaar afscheid moesten nemen. De meeste gingen namelijk naar een andere middelbare school. En dat … viel me zwaar.
We hebben vreselijk gehuild tijdens ons afscheid en elkaar beloofd dat we elkaar zouden blijven opzoeken, maar of dat gelukt is…

Cito toets

Daarnaast was het een jaar dat er van alles getoetst werd. We moesten de Cito doen waar vanaf hing wat je ging doen op de middelbare school. Dat was best spannend!
Ik twijfelde of ik dat wel kon en of mijn score wel goed genoeg zou zijn. Uiteindelijk kreeg ik MAVO advies en daar was ik eigenlijk wel blij mee.

Heimwee en schuifelen

Natuurlijk gingen we op kamp. Super leuk, maar ook rete spannend. Stiekem had ik flink last van heimwee, maar dat was natuurlijk niet stoer genoeg. Tenminste, dat vond ik en ik besloot dat ik daar zo min mogelijk van zou laten merken.
En dan was er een slotavond, een disco…. waar we gingen schuifelen.
Mijn allereerste schuifeldans was met Eelco, terwijl hij me troostte omdat ik toch een beetje heimwee had. Het leek toen heel wat, maar als ik nu terugdenk, vermoed ik dat het meer leek op 2 planken op pootjes, die mee bewogen met de muziek.

In groep 8

Maak je een enorme stap naar volwassenheid. Je voelt je groot en sterk en je doet en kan steeds meer zelfstandig, wat ook van je verwacht wordt.

Daarnaast ben je ook echt de oudste van school, ben je mondiger en heb je meer kennis dan de jongere kinderen. Tegelijkertijd voel je je af en toe nog zo klein, onhandig en onzeker.

Tips die je kunnen helpen

  • Hou het niet voor jezelf en praat met
    • vriend(inn)en over wat jullie denken en beleven
    • ouders over je twijfels: Hoe hebben zij dat beleefd?
    • je leraar/lerares: Wat kun je verwachten van dit jaar en straks op de middelbare?
  • Hou een dagboek bij
  • Lees leuke boeken!! over de brugklas (ik zet hieronder een paar titels, misschien zit er iets voor je tussen)
  • Onthou dat welke score je ook behaalt met de cito, alles is goed genoeg! Je kan altijd verder groeien.

Leren leren

Loop je vast met leren? Heb je het gevoel dat je steun kan gebruiken, om te leren hoe jij het beste kan leren? Om te ontdekken wat jou belemmert en wat je kan helpen om makkelijker te leren?
Neem dan eens een kijkje bij de training Ik Leer Leren.
In september start er een training

Kan ik iets voor jou of je ouders betekenen?

Wil je meer weten? Of zijn je ouders nieuwsgierig geworden? (ik neem tenminste aan dat je deze blog leest en dat je ouders hiervan op de hoogte zijn)
Mail me op info@coachjessy.nl of laat hieronder en berichtje achter

Boeken tips

Een interessant boek voor jou en je ouders, om je te helpen bij het ontwikkelen van executieve functies. Mocht je dat willen.

Leuk om te lezen voor jou!

En deze gewoon omdat het een prachtig boek is om te lezen.
Vergeet niet een paar zakdoeken bij je te houden, want je hebt ze nodig.