STILTE!!!

Na 5 dagen stilte, moet ik weer langzaam wennen aan de “normale” wereld. 5 dagen en 5 nachten in een klooster, nee, niet op zoek naar God, maar naar rust, stilte, natuur en vooral mijn eigen gedachten, wensen etc.

Ook was ik benieuwd naar hoe de Trappisten monniken hun leven leven en wat er zoal bij komt kijken.
Ik heb zelf geen religieuze achtergrond en zoals ik net al zei, ben ik daar ook niet naar op zoek. Maar ik wil het wel een beetje leren begrijpen.

Vroeg wakker

De monniken hebben een strak schema. Om 04:00 uur luidt de kerkklok voor de eerste dienst, de nachtwake. Dus een wekker was echt niet nodig! Gevolgd door nog 6 diensten verspreid over de dag.
Ok ok, ik heb 1 nachtwake meegemaakt en het was magisch om daar in stilte te zitten, maar wel erg vroeg. Het is dus bij 1x gebleven.

Naast de 3 maaltijden die enigszins verplicht zijn, had ik besloten om 1 dienst per dag bij te wonen, dat was voor mijn gevoel echt meer dan voldoende.

Slow motion

Gisteren met het ov naar huis en geleidelijk heb ik weer een beetje kunnen wennen aan alle “normale” geluiden, beweging en drukte. Geen enkel moment heb ik me gejaagd gevoeld en dat was zo’n bizarre ervaring, want het bleef zelfs toen ik er achter kwam dat er geen treinen reden. Het werd met een touringbus allemaal opgelost, het duurde alleen wat langer.
Het gaf mij de ruimte om naar buiten te kijken. Mijn telefoon is gedurende de hele reis naar huis, uit gebleven (dat is echt voor het eerst)

Zelfs het fietsen naar huis was bijzonder. Ik voelde me soort van slow motion door de wereld heen bewegen. Het voelde overzichtelijk en vrij (sorry, ik zweef bijna weg 😉
Het geroezemoes van de mensen klonk prettig en zomers, waardoor ik op een soort slakke tempo door de stad naar huis gefietst ben. Een route die ik normaal uit de weg ga of heel snel doorheen wil.

Zo stil….

Waar de een zich strak aan het ritme van de monniken houdt, komt een ander om te wandelen, te schijven of even echt stil te zijn.
Die ruimte was er ook en je bent vrij deze in te delen hoe jij het prettig ind.

Het is bijzonder om te ervaren hoeveel druk we elkaar opleggen, verwachtingen hebben, hoge eisen stellen en het enorme tempo waarin deze wereld draait met beeldschermen, internet, social media etc. En dan is het goed om voor jezelf regelmatig heel bewust de stilte toe te laten.

Je hebt rust en stilte nodig om dingen te verwerken en weer een nieuwe beweging in te gaan om je verder te kunnen ontwikkelen.

Of je nu in de kinderopvang werkt, moeder of misschien wel oma bent en een weekend in een klooster of een hutje op de hei wil verblijven of een week mindfulness of wellicht 10 dagen Vipassana wil beoefenen, doe vooral wat bij jou past en waar je je lekker bij voelt!

 

Tip

Zorg dat je de dagen na langere stilte, de ruimte neemt om weer te wennen aan het “gewone”leven.
Duik niet meteen overal weer in, want dat is best pittig. Je draait een stuk langzamer en rustiger dan de rest.
Neem de tijd dat je af en toe gewoon kan kijken en je nog even het gevoel kan hebben om nog niet overal op te moeten reageren.

Liever wat kleiner beginnen?


Dit is een oefening die ik ook regelmatig toepas in mijn werk als kindercoach.
De een kan zo 15 minuten blijven zitten en de ander vind 5 minuten al meer dan genoeg.

Kijk en voel wat jij prettig vind!!

 

 

 

 

 

de Trappisten monniken